TAMC’s Emergency Department to receive upgrade

| January 21, 2011 | 0 Comments

Tripler Army Medical Center Public Affairs
News Release

Tripler logo

TAMC

HONOLULU — In Tripler Army Medical Center’s continuing efforts to provide its patients with the utmost level of service and state-of-the-art facilities, TAMC will be expanding the Emergency Department’s waiting room.

According to Brian Godfrey, the project manager, construction is scheduled to begin Jan. 24, and it’s expected to take approximately four to five months.

“We plan to restore the 25-year-old Emergency Department’s waiting room to current standards by improving the lighting, (heating and cooling), finishes, etc.,” explained Michael Toyama, a TAMC Logistics representative. “Additionally, we will expand the waiting area 19 feet out toward the driveway/parking area, essentially doubling the size to accommodate the increased patient population.”

During this time, the Emergency Department parking lot will be used exclusively for patient drop-off and valet services. Once construction begins, no patient parking will be available in this area. Handicap parking stalls will be located in the parking lot nearest the Mountainside entrance.

The Emergency Department’s director encourages all families to drop their patient off in the Emergency Department’s parking lot drop-off area, before moving their cars or using valet service, to ensure prompt check-in of all patients. A grace period will be allowed for those dropping off and picking up patients.

Access to the Emergency Department and Internal Medicine Clinic will continue to be through the Diamond Head entrance, as well as from the fourth floor Mountainside entrance.

Toyama said construction activity will certainly impact visitors to the Emergency Department because “at various times, one or two of the three entrances will be closed.”

However, he stressed that there will be an entrance open at all times. Additionally, heavy construction noise, vibration and dust will be mitigated as much as feasible.

“Naturally, construction impact is our greatest concern, and we will be monitoring the situation,” Toyama said. “The facilities will remain open during the duration of the project.”

Because of the sensitive nature of the area and the magnitude of the construction, Toyama says delays will be inevitable, which will move the anticipated completion date accordingly.

“We are looking at further improvements to the project, as to affordability and feasibility,” he said. “Any modifications to the current scope of work will also impact the construction duration.”

Currently, the project is budgeted at $860,000.

Tags: ,

Category: Health, News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *